Čtyřleté studium ukončené maturitní zkouškou.
Uplatnění absolventů v oboru
Absolventi najdou uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích v pohostinství, tj. ve stravovacích a ubytovacích zařízeních, např. v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení a dalších provozovnách společného stravování, v penzionech a hotelech. Uplatní se ve vedoucích pozicích jako šéfkuchaři nebo číšníci – specialisté. Jsou připraveni vykonávat odborné gastronomické činnosti – provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídící – v různých pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele. Absolventi mohou pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách nebo vysokých školách.
Charakteristika přípravy v oboru
Žáci se naučí organizovat a řídit provoz podniků společného stravování ve výrobě i odbytu, připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní a pokrmy racionální výživy. Budou se orientovat v sortimentu zboží a využívat suroviny podle jejich upotřebitelnosti. Seznámí se s hygienou gastronomického provozu a budou pokrmy uchovávat podle předpisů. Žáci se naučí základní techniky odbytu, budou obsluhovat hosty technikou jednoduché i složité obsluhy, provedou vyúčtování s hostem. Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Naučí se základům vedení stravovacího provozu, včetně sestavování jídelních lístků, kalkulací cen výrobků a služeb, vedení podnikových písemností apod. tak, aby v budoucnu mohli samostatně podnikat v oboru. Součástí přípravy je výuka dvou cizích jazyků, které jsou v současné době důležitým předpokladem pro uplatnění v gastronomických službách.
Vyučovací předměty: | Český jazyk a literatura, anglický jazyk, konverzace v anglickém jazyce, německý jazyk, dějepis, základy společenských věd, biologie a ekologie, fyzika, chemie, matematika, tělesná výchova, informační a komunikační technologie, ekonomika, marketing a management, nauka o výživě, písemná a elektronická komunikace, právní nauka, profesní etika, technika odbytu, technika výroby, účetnictví, provoz v gastronomii. |
Odborný výcvik: | Jeden den v týdnu v gastronomických zařízeních s přihlédnutím k místu trvalého bydliště žáka. |
Ubytování a stravování: | Domov mládeže při SŠ gastronomické a technické Žamberk ve 2 -3 lůžkových pokojích s kompletním soc. zařízením, celodenní stravování v místě ubytování. |
Součástí studia, jsou návštěvy a odborné exkurze veletrhů, gastronomických zařízení, hotelů atd., účast na odborných soutěžích.
Všem žákům je umožněno získat řidičský průkaz skupiny B.